Nya avsnitt varje onsdag

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

a

Kjell Enhager i Framgångspodden

Lyssna gärna på avsnittet:

Kjell Enhager besöker Framgångspodden ytterligare en gång. Om du inte lyssnat på det första avsnittet med Kjell så rekommenderas det starkt att du tar på dig lurarna nu och lyssnar på det. Sedan efter det betar du av det andra avsnittet också.

Högst upp på min topplista över alla avsnitt av Framgångspodden är det första avsnittet med Kjell Enhager. Det är ett avsnitt som är fyllt med massor av värdefulla tips och tankar. Det var därför extra spännande att få ta del av Kjells tankar ytterligare en gång. Vill man ha ännu mer av Kjell så kan jag tipsa om hans föreläsning “Jag AB” som går att hitta på Youtube. Han håller också en uppgraderad variant av denna föreläsning live, dvs Jag AB 2.0. Detta är en föreläsning som jag definitivt ska se till att gå på.

 

Här är de tre saker som jag speciellt tar med mig från detta avsnitt.

 

 Jag imponeras över hur Kjell ställer väldigt kraftfulla och rätt självklara frågor som man sällan ställer till sig själv. Det som också är intressant är att svaren på dessa frågor ofta har en gemensam nämnare och det är att det går ut på att hitta sitt egna framgångsrecept eller för den delen sitt motgångsrecept. Genom att bli mer nyfiken på sig själv och ställa frågor så kan man hitta sina värdefulla recept i livet, dvs vad som fungerar och inte fungerar för en. Tänk vilken större självkontroll man skulle kunna få om man hade en möjlighet att upprepa resultat genom att följa sina framgångsrecept men också att sluta med de recept som sätter krokben för en.

 

 Jag gillar när Kjell snuddar på att det är viktigt att skilja på lycka och att lyckas. Blandar man ihop dessa så är det lätt hänt att man springer vilse i livet. Det fina är dock att dessa båda går att kombinera i den framgångsresa man gör. I grunden handlar det om att inte se lycka eller välmående som en slutdestination utan mer som ett sätt att resa, dvs försök alltid ta med lyckan som skön reskamrat för det kan ta lite tid att innan man blir en riktigt bra vän med den.

 

 I detta avsnitt tar Kjell upp vikten av att mata sin hjärna med saker som är i linje med den människa man vill vara. Är man tex negativ så har man troligtvis automatiska tankar, känslor och beteenden som triggar igång detta tillstånd blixtsnabbt. Man behöver inte anstränga sig för att tillståndet ska dyka upp. Vill man istället bli mer positiv, lycklig, modig, framgångsrik eller något annat så handlar det om att hitta de tankar, känslor och beteenden som skapar det tillstånd som man eftersträvar. Sedan matar man sin hjärna med detta tills en ny vana har skapats. Det är då tillståndet kommer naturligt till en utan att man behöver anstränga sig. Mycket bra tips, Kjelle!

 

Detta får mig också att tänka på en indiansägen som jag bara måste dela med mig av. För länge sedan berättade en gammal indian för sitt barnbarn att i varje människa pågår en kamp mellan två vargar. Den ena vargen är ond och fylld av olika former av destruktiva känslor. Den andra vargen är däremot god och fylld av olika konstruktiva känslor. Detta fick barnbarnet att fundera en stund och sedan frågade hon lite oroligt “Vilken varg kommer att vinna?” Den gamla indianen log och svarade “Den som du väljer att mata.”

 

 


Lyssna på avsnittet på iTunes